No items found.

aktuellt

Liv kommer att slås i spillror!

Liv kommer att slås i spillror! Vad är det egentligen som håller på att hända?

Liv kommer att slås i spillror! Vad är det egentligen som håller på att hända?

Låt oss ge ett avidentifierat exempel från verkligheten, ett exempel där Sofia, som är i 40-årsåldern år, använder rullstol och har en CP-skada, nu kan tvingas flytta från sin egen lägenhet. Under nattetid är Sofia beviljad väntetid (jour), tid då assistenten kan sova, men vara beredd att omgående göra en arbetsinsats såsom att ta fram ett glas vatten, assistera Sofia om hon behöver gå på toaletten, eller något annat som kan inträffa mitt i natten men som Sofia inte kan ombesörja själv eftersom hennes kropp inte ger henne den möjligheten.

Enligt Försäkringskassans senaste rättsliga ställningstagande ska Sofia inte längre beviljas stöd under natten eftersom inte 100% av tiden utgörs av aktivt arbete. I Sofias fall innebär det att hon måste arrangera sitt liv på något annat sätt än idag. En variant är att hon får vara själv hemma på natten (utan möjligheten att påkalla hjälp måste hon börja använda blöja m.m.) en annan att hon flyttar hem till sina föräldrar som får hjälpa sitt vuxna barn oavlönat varje natt, året runt… En tredje är att hon tvingas flytta till ett gruppboende där hon i ett kollektivt boende delar personal med andra personer som dessutom kan ha så stora behov av stöd att Sofias behov ändå inte tillgodoses.

När man tänkte att situationen för assistansberättigade inte kunde bli mycket värre kom alltså häromdagen ett rättsligt ställningstagande från Försäkringskassan med anledning av en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen från i somras. Med bakgrund i ett ärende där en assistansberättigad inte beviljades assistans för tid under bilfärd då assistentens arbetsuppgift var att framföra fordonet i den assistansberättigades ställe, har Försäkringskassan dragit förödande slutsatser som börjar tillämpas omgående. Enligt det rättsliga ställningstagandet måste all assistanstid grundas i kvalificerade aktiva insatser, i rättsfallet från HFD upphör alltså assistansen då bilfärden påbörjas för att sedan återupptas vid färdens mål… Försäkringskassans slutsats är utifrån detta att väntetid och beredskap inte längre ska finnas eftersom de inte är kvalificerade aktiva insatser i den meningen. Följden blir att Sofia, och tusentals personer i liknande situation, kommer att drabbas mycket hårt. Liv kommer att slås i spillror.

Var gör man av sina reaktioner på detta? Här kommer några förslag!

Maila ansvarig minister Åsa Regnér på socialdepartementet.registrator@regeringskansliet.se

Maila statsminister Stefan Lövén på statsradsberedningen.registrator@regeringskansliet.se

Unga Rörelsehindrades kampanj på http://ungarorelsehindrade.se/kampanj-att-starka-rattigheter/

Demonstration 3/12 i Malmö med flera orter i hela landet, läs mer på https://www.facebook.com/events/1961774864040975/

Publicerad av:
Johannes Engström
Datum:
12/7/2018

Försäkringskassans regleringsbrev 2020

December 20, 2019

Försäkringskassan har tagit emot regeringens regleringsbrev för 2020.

Läs hela nyheten

Parkering på Limhamns gator

November 15, 2019

Fr.om 1/11 kostar parkeringen i gatorna kring kontoret

Läs hela nyheten

Sydassistans byter till Tidvis

November 6, 2019

Nu byter vi snart system för schema och tidrapportering.

Läs hela nyheten

Tack till alla som kom på vårt årliga trädgårdsmingel!

September 9, 2019

Läs hela nyheten
Copyright Sydassistans AB 2019 
Integritetspolicy